Start
HOME
NIEUWS
Stoppen met roken
Winterdepressie
Frozen Shoulder
Overgewicht
Hooikoorts -Allergie
Artikel in "Trouw"
MIJN PRAKTIJK
OVER MEZELF
ACUPUNCTUUR
HOMEOPATHIE
WELKE KLACHTEN
KINDEREN
AFSPRAAK MAKEN
INTERNET CONSULT
VERGOEDING/TARIEVEN
VOORBEREIDING
ROUTE
LINKS
SOCIAL MEDIA
CONTACT
DISCLAIMER

Artikel in dagblad "Trouw":

Arts moet alternatieve geneeskunde benutten

Edwin Kreulen − 09/04/14, 07:00

© thinkstock.

Nederlandse artsen moeten veel vaker behandelingen als acupunctuur en ontspanningstherapieën onderdeel laten uitmaken van hun werk. Dat stelt onderzoeksorganisatie ZonMw in een rapport dat vandaag verschijnt en waaraan verscheidene medici en ziekenhuisbestuurders hebben meegewerkt.

De opstellers benadrukken dat het niet hun bedoeling is schimmige kruidentherapieën en handopleggers de toegang tot de dokterskamer te geven. Het gaat alleen om complementaire zorg waarvan de effectiviteit bewezen is: het kaf moet van het koren worden gescheiden. 

"Het zou een schande zijn als we zorg die werkt, de patiënt onthouden", zegt de Rotterdamse hoogleraar chirurgie Hans  Jeekel, betrokken bij het rapport. Hij schat in dat de meeste alternatieve geneeskunde die toets niet zal doorstaan. "Maar dat moeten we de mensen wel duidelijk maken. Nederlanders besteden steeds meer geld aan dit soort zorg, die vaak niet werkt en soms zelfs verkeerd uitpakt." 

Muziektherapie

Tot de voorbeelden van complementaire zorg die wel werken behoren volgens het rapport onder meer voedingssupplementen bij het voorkomen van veroudering en allerlei therapieën gericht op lichaam en psyche die pijn en stress verminderen. Naast acupunctuur kan daar ook chiropraxie - behandeling van gewrichten - en muziektherapie toe behoren. 

Volgens Jeekel zijn er aanwijzingen dat patiënten die muziek horen tijdens een operatie, niet alleen meer ontspannen blijven maar het ook met andere lichaamsfuncties - zoals het immuunstelsel of het zuurstofgehalte in het bloed - beter doen. Daardoor is minder pijnstilling nodig en kunnen de patiënten sneller naar huis. "Dat moeten we nog wel beter uitzoeken, maar dat moeten we in ieder geval wel proberen."

Bewijs

Tegenstanders van alternatieve geneeskunde zeggen vaak dat van veel alternatieve zorg allang bewezen is dat het niet werkt. Zo is er bijvoorbeeld geen bewijs voor het homeopatisch principe van

verdunning van giftige stoffen. "Dat zou best kunnen, maar zolang er nog geen goed onderzoek ligt dat dit bewijst, zou ik de homeopathie nog een kans geven", zegt Jeekel. 

Hij stelt voor bewezen effectieve alternatieve zorg te vergoeden via de zorgverzekering. "Ook omdat het om een relatief goedkope variant gaat - er komen geen dure medicijnen aan te pas - waarmee je juist op andere zorg kunt besparen." 

Wereldgezondheidsorganisatie WHO riep onlangs landen op om te onderzoeken welke vormen van aanvullende zorg zinvol ingevoerd kunnen worden. De artsen betrokken bij het rapport gaan een onderzoeksgroep oprichten waarvoor ook (universitaire) ziekenhuizen en patiëntenorganisaties worden uitgenodigd. De groep moet allereerst in kaart brengen hoeveel gebruik Nederlanders maken van allerlei vormen van alternatieve zorg, om hen vervolgens te kunnen voorlichten over de zin ervan.

Lees vandaag meer over het rapport in de volledige digitale en papieren edities van Trouw.

 
2020 -Acupunctuur Spijkenisse * Homeopathie Spijkenisse*
www.acupunctuurspijkenisse.com * www.homeopathiespijkenisse.com *
Acupunctuur Homeopathie